دروغ و دروغگویی از نظر همه انسانهای پاک فطرت و نیک سیرت امری مذموم و رفتاری اشتباه و نادرست است. دن اریلی، روانشناس رفتاری در دانشگاه دوک میگوید «بدترین و خطرناکترین چیزی که درباره دروغ وجود دارد این است که افراد نمیفهمند که دروغگویی چقدر ما را عوض میکند.»
متن ویدئو:
همه پدر مادرها این دغدغه رو دارند که ریشه رفتارهای غلط فرزند کجاست؟ یعنی کدام رفتار است که مبناییست و اگر ما او رو کنترل نکنیم باعث میشه که بزههای دیگهای در زندگی بچهمون ایجاد میشه.
عموم علمای اخلاق و تربیت بالاتفاق رو این نکته تاکید دارند که ریشه بسیاری از بدرفتاریها دروغ هست. اگر ما دروغ رو ریشه کن بکنیم سرزمین تربیت آباد میشه. دروغ چه در ساحت زندگی فردی چه در زندگی خانوادگی و چه در زندگی اجتماعی.
بلایی که گاهی گربانگیر اجتماعات میشه، گریبانگیر قومها و کشورها میشه. مردم راحت دروغ میگن. این تعبیر رو شنید که میگن که اگر همه بدیهای عالم رو داخل یک شهری بگذارید، کلید دروازه این شهر دروغ هست.
سوال. ما چرا دروغ میگیم؟ دقت بکنید بچههای ما وقتی به دنیا میان دروغ گفتن رو بلد نیستن. به مرور وقتی دروغهای ما بزرگترها رو میبینند دروغ رو یاد میگیرند.
چرا دروغ میگیم؟ یکی از دلایل دروغ ترس هست. وقتی ما از یه سری مسائل و عاقبتها میترسیم دروغ میگیم. یکی از ریشههای دروغ رودربایستی است. ما وقتی با آدمها رودربایستی داریم، جرئت نمیکنیم با صراحت با اونها برخورد بکنیم متوسل به دروغ میشیم. گاهی دروغ ریشهاش منفعت طلبیهای من است. دو تا آدم بزرگسال وقتی در اقلیم منفعت با هم دعواشون میشه ناچار میشند که مستمسک دروغ رو بپذیرند و گاهی دروغ ریشهاش برمیگرده به توجیههای ما. وقتی کاری رو درست انجام نمیدیم و البته میخواهیم بگیم کار رو درست انجام دادیم متوسل به دروغ میشیم. یادمون باشه ریشه بسیاری از بدرفتاریها دروغ هست. دروغ رو ریشه کن بکنیم.
ما به عنوان پدر و مادر و به عنوان کسی که سکان هدایت تربیت فرزند در اختیارمون هست باید به شدت مراقب این مسئله باشیم که فرزندانمون هیچگاه به صفت دروغگویی آلوده نشوند و اگر دروغ میگن سریعا به دنبال درمان این صفت مذموم باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید