کودکان باید بازی با بچهها و رفتار با همسالان خود را بیاموزند و حداکثر بعد از سه سالگی نیاز دارند که در محیطهای اجتماعی در رابطه با همسالان خود باشند تا مهارتهای اجتماعی و عاطفی را بیاموزند و خلاقیتشان افزایش یابد.
مهدکودک برای کودکان زیر دو سال
متخصصان به دلایل مختلف با فرستادن کودکان زیر دو سال به مهد کودک مخالف هستند، ازجمله:
سیستم ایمنی: کودکان زیر دو سال دارای سیستم ایمنی قوی نیستند و خطر ابتلا به عفونت خونی و ریوی در نوزادان در محیطهای عمومی بیشتر خواهد بود.
نظریه دلبستگی: کودک در دو سال اول زندگی خود نیاز دارد به یک نفر بچسبد تا بتواند رشد سالم روانی و عاطفی داشته باشد. نوزادانی که دردوران وابستگی، امنیت و عشق را تجربه میکنند در آینده روابط اجتماعی و خانوادگی سالمتری را تجربه خواهند کرد.
رشد مغز کودک: مغز کودک در دو سال اول زندگی او به 75 درصد از رشد بزرگسالی خود خواهد رسید. برای رشد سلولهای مغزی، نوزاد نیاز دارد در زمان بیداری در تماس با تحریکات بیرونی قرار بگیرد. شخصی با او بازی کند، او را در آغوش بگیرد و به او توجه کند. در طول دو سال اول زندگی کودک، سلولهایی که مورد استفاده قرار نمیگیرند، برای همیشه از بین میروند.
به علاوه استرسهای طولانیمدت و گریههای شدید باعث ترشح هورمون کورتیزول میشود که روی مغز کودک تأثیر میگذارد و باعث از بین رفتن سلولهای مغزی میشود. تحقیقات نشان میدهد، کودکانی که بیشتر در معرض استرس قرار دارند در آینده مشکلات عاطفی – رفتاری بیشتری خواهند داشت.
در مهد کودک مربی توان آن را نخواهد داشت تا توجه مورد نیاز را به کودک زیر دو سال بدهد و به دلیل آنکه به ازای هر نوزاد، یک مربی حضور ندارد در بسیاری مواقع نوزاد ناچار به حال خود رها میشود تا گریه کند. در حقیت زمان شروع مهد کودک را بنا به آمادگی کودک، شرایط و تواناییهای کودک میتوان بین دو تا سه سالگی پیشنهاد کرد.
والدین لازم است از قبل مهد کودک مورد نظر را انتخاب کرده و یک ماه قبل از بردن کودک به مهد کودک داستان مهد برای کودک تعریف کنند و اسم مهد، فضای مهد و خاله مهد کودک را در قالب داستان برای کودک تعریف کنند. به احتمال زیاد کودک میپرسد مهد کودک کجاست؛ میشه بریم؟ اگر کودک چنین حرفی گفت، او را ببرید تا ببیند و آشنا شود. اما اگر نپرسید یک روز که کار خوبی انجام داد به او میگوییم: برای جایزه این کارت میخوام ببرمت تا مهد کودک را ببینی و بعد او را ببرید تا مهد کودک خودش را از نزدیک ببیند و کمی بازی کند و این فرآیند را تکرار میکنید. به احتمال زیاد بچه میگه منم میخوام مثل بقیه بمونم و بهش میگیم: بچههای اینجا ثبتنام کردهاند و منم میتونم تو رو ثبتنام کنم تا مثل بقیه بچهها بیشتر بمونی.
اینگونه شما کودک را به مهدی میبرید که خودش دوست دارد، چند بار دیده، با پرسنل مهد آشنا شده و دوستانش را هم دیده و به احتمال خیلی خیلی زیاد بدون بهانه در آنجا میماند.
نکته مهمی که والدین باید مدنظر قرار دهند این است که مطمئن شوند فرزندشان اضطراب جدایی ندارد. متأسفانه تعدادی از مربیان مهد کودک معتقد هستند که بهتر است والدین کودک خود را در مهد رها کنند و به مربیان بسپارند و به گریه فرزند خود اهمیتی ندهند. آنچه مهم است این است که اولین تجربه کودک تأثیر مستقیم بر تصمیمگیریهای دیگر او در مسیر زندگی دارد.
تجربه اولین روز کودک در محیط آموزشی تأثیر بسیار زیادی میتواند در آینده تحصیلی او داشته باشد.
کودک باید توانایی بیان گرسنگی، خستگی یا نیاز به دستشویی رفتن را داشته باشد و همچنین توانایی فهمیدن زبانی که مربیان و بچههای دیگر با او سخن میگویند را داشته باشد. اگر دچار لکنت زبان است یا مهارتهای کلامیاش رشد نکرده است یا به زبان دیگری سخن میگوید بهتر است مدتی دست نگه دارید.
اگر کودک شما تک فرزند است و بیشتر روز در منزل تنهاست و رابطه بسیار کمی با بقیه کودکان دارد یا بیشتر وقت خود را مقابل تلویزیون سپری میکند، شاید بهتر باشد بعد از دو سالگی برای مهد رفتن او اقدام کنید.
ویژگیهای مهدکودک خوب
● اطمینان حاصل کنید در برنامه روزانه مهد زمانهایی برای فعالیتهای فیزیکی، بازیهای گروهی، داستانخوانی، درست کردن کاردستی، خوردن غذا و میانوعده و ایجاد روابط اجتماعی در نظر گرفته میشود.
● بهتر است مسئولین مهد به شما اجازه بدهند که با کودکتان به گردش در مهد بپردازید تا با محیط آشنا شود. به اتاقهای مختلف بروید و اسباببازیها را نشانش بدهید، با او به دستشویی بروید و … .
● تعداد کودکان در هر گروه باید به اندازهای باشند که مربی بتواند توجه لازم را به همه کودکان بدهد (تعداد کودکان نباید بیشتر از ده نفر باشند).
● مسئولان مهد کودک باید به شما اجازه دهند تا زمانی که کودکتان به شما نیاز دارد در کنار او حضور داشته باشید.
● نظافت مهدکودک را در نظر بگیرید.
لطفاً اکنون شما بنویسید مهد کودکی که دوست دارید فرزند خود را به آنجا ببرید، باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
منبع:
هیبتی، عالیه، 1397. فرزندپروری آگاهانه، پارسیان البرز
دیدگاهتان را بنویسید