نمیدانم آیا شما هم تا کنون تجربه کردید یا نه زمانی که کودکتون کار درست و رفتار صحیحی انجام میده و شما از آن رفتار خوشتان میآید و میخواهید او را تشویق کنید اما نمیدانید چگونه باید این کار را انجام دهید تا کودک آن رفتار را تکرار کند و به صورت مداوم انجام دهد. تشویق کودکان یکی از مراحل مهم در تربیت کودک است که باعث میشود پدر و مادر در این امر موفق عمل کنند. تشویق کودکان میتواند اثر بسیار زیاد و مفیدی داشته باشد که نتایج درخشانی در تربیت فرزند از خود به جای بگذارد. در این مقاله با هم میآموزیم که چگونه میتوانیم با تشویق اصولی و درست کودک در ازای کار خوب، او را به انجام و تداوم این کار عادت دهیم و او را با اصول و ارزشها بار بیاوریم.
مواردی که در این مطلب بررسی میشود:
چگونه کودکان خود را تشویق کنیم؟
یکی از کارهایی که برای تشویق کردن کودکان خود میتوانید انجام دهید و از آن بهره ببرید، استفاده از روشهای مختلف پاداش دادن است.
پاداش کلامی
یکی از بهترین روشهای تشویق کودکان، تشویق کلامی کودک است و باعث میشود که کودک شما اعتماد به نفسش زیاد شود و به نوعی احساس مفید بودن و ارزشمند بودن در وجود او شکل بگیرد که این اتفاق میتواند برای فرزند شما بسیار مفید و سودمند باشد.
یکی دیگر از اثرات مهم و قابل توجه در تشویق کلامی کودکان ایجاد انگیزه در کودک است. به این نحو که کودک دوست میدارد موفقیت خود را تکرار کند و مجدد در معرض تشویق قرار بگیرد.
در سنین خردسالی میتوان از تشویق کلامی بهترین استفاده را کرد. معنی این حرف چیست؟ یعنی برای استفاده از تشویق کلامی کودک باید چه کاری انجام داد؟
یعنی زمانی که کودک شما کار درست و مطلوبی انجام داد، با زبانی شیرین و محبت آمیز و دلگرم کننده، کودک خود را تشویق و از آن حمایت کنید. به عنوان مثال به او بگویید: «به به، آفرین پسر/دختر گلم، ممنونم و …»
اگر شما به عنوان والدین کودک بتوانید در هنگام تشویق کلامی کودک خود، رفتار آن را توصیف کنید، بسیار نتیجه خوبی خواهید گرفت و به هدف خودتان در تشویق کودک بسیار نزدیک خواهید شد چرا که در این شرایط فرزند شما به طور کامل متوجه خواهد شد که کار درستی انجام داده که باعث تحسین شما شده است. به عنوان مثال: « زمانی که کودک بعد از بلند شدن از خواب، رختخواب خود را مرتب کرد به او بگویید از اینکه رختخواب خود را مرتب کردی متشکرم»
نکتهای که شما هنگام تشویق کودک باید رعایت کنید این است که در هنگام بیان تشویق فرزندتان سعی کنید با شور و هیجان و اشتیاق این کار را انجام دهید و طرز و لحن بیان شما بسیار شاد و پر انرژی باشد.
پاداش غیر کلامی
در پاداشهای غیر کلامی همانطور که از نامش پیداست، از کلام و بیان استفاده نمیکنیم و با اعمال و رفتار خود به کودکمان پاداش میدهیم و او را تشویق میکنیم.
در پاداشهای غیر کلامی از رفتارهای سادهای مانند در آغوش گرفتن، بوسیدن، چشمک زدن و بسیاری از رفتارهای ساده دیگر استفاده میکنیم. البته لازم به ذکر است که این رفتارها را فقط در هنگام تشویق استفاده نمیکنیم و در بسیاری از مواقع که قصد ابراز محبت و علاقه به کودک را داریم هم از این رفتارها بهره میگیریم.
به عنوان مثال زمانی که کودک شما در بین دوستانش است و رفتار و کار درست و با ارزشی انجام داده با یک لبخند که کودک متوجه تایید شما بشود یا با چشمک زدن، به کودک خود بابت انجام کار خوبش پاداش دهید و اعتماد به نفس او را بالا ببرید.
نکاتی که در تشویق کردن باید رعایت کنید
اولین نکتهای که پدر و مادر در تشویق کودکان خود باید به آن توجه داشته باشند این است که مراقب باشند که تشویق بلافاصله بعد از انجام کار درست توسط کودک انجام شود و بین کار خوب کودک و تشویق کردن فاصلهای ایجاد نشود که در این صورت اثر تشویق را کم رنگ خواهد کرد.
دومین نکته هم این است که تشویق کودک در آغاز یک رفتار خوب مثلا به موقع غذا خوردن یا مسواک زدن به صورت مداوم و برای ایجاد انگیزه در کودک انجام میشود و باید مراقب این مسئله باشید که کودک شما به این پاداشها وابسته نشود و هر موقع که این رفتار خوب در کودک ثبات پیدا کرد، به تدریج این تشویقها را کم کرده و هر چند و قت یک بار انجام دهید.
نکته سوم هم میتواند این باشد که گاهی برای تشویق کودک و دادن پاداش به آن، کارهایی را که کودک به آنها علاقهمند است و از آن لذت میبرد را انجام دهید. مثلا رفتن به باغ وحش یا انجام یک بازی و گفتن قصهای که کودک شما آن را دوست دارد.
چهارمین نکتهای که باید آن را رعایت کنید این است که میتوانید گاهی اوقات از وسایل و اشیائی که کودک آن را دوست دارد به عنوان پاداش استفاده کنید. در این مورد باید علایق و فعالیتهای مورد پسند کودک را بدانید و به خاطر بسپارید. مثلا به او بگویید اگر امروز اتاقش را مرتب بکند آن اسباب بازی را که دوست دارد برایش تهیه میکنید.
نکته پنجم هم این است که برای دادن پاداش و تشویق کردن فرزندتان میتوانید از خود کودک سوال بپرسید که دوست دارد جایزه این رفتار خوبش چه باشد و یا چند فعالیت را در نظر بگیرید و از کودک بخواهید که یکی را انتخاب کند. با انجام این کار بسیار راحتتر و سریعتر میتوانید برای دادن پاداش و تشویق کودک خود، تصمیم گیری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید