یکی از مهمترین نیازمندیهای آموزشی مردان و زنان، پیش از پدر و مادر شدن، روش تعلیم و نحوه تربیت صحیح و اصولی کودکان میباشد. این آموزش به حدی مهم و حیاتی است که در حقیقت آینده کودکان در گرو آن میباشد. یکی از این آموزشها این است که ما به عنوان والدین چگونه رفتار کنیم که کودک ما لوس نشود. در این مقاله قصد داریم تا با علل لوس شدن کودکان، مشکلات پیش روی کودکان لوس در آینده و در نهایت راهکارهای عملی برای مقابله با این مشکل بپردازیم:
مواردی که در این مطلب بررسی میشود:
کودک چه زمانی لوس میشود؟
یکی از مهمترین سؤالات و دل مشغولیهای پدران ومادران در خصوص تربیت کودکان این است که بدانند رفتار آنان در جهت مقابله با لوس شدن کودک چگونه باید باشد؟ وقتی نوزاد تازه به دنیا آمد، تنها راه بیان خواستهها و اعلام نیازهای فطری او گریه است. در این دوران، والدین باید سریع و بدون فوت وقت به رفع خواستههای نوزاد بپردازند، ولی زمانی که نوزاد بزرگتر شد، والدین نباید با گریه کردن کودکشان، اجازه انجام هر کاری را به او بدهند. کودک زمانی که احساس کند، بیش از حد معمول، مورد توجه و محبت پدر و مادرش قرار گرفته و آنها مطابق میل او به هر خواستهای ولو نا بجا تن میدهند، طبیعی است که حدود خواستههای او به طور پیوسته بیشتر میشود. در چنین شرایطی است که کودک احساس میکند که هر چه بخواهد با پاسخ مثبت از سوی والدین مواجه میشود. در واقع، او از همان دوران ابتدایی زندگی خود، این گونه میپندارد که همه باید خواسته او را اجابت کنند؛ موضوعی که در آینده، مشکلات بسیاری را برای او ایجاد خواهد کرد.
کودک لوس، در آینده با چه مشکلاتی مواجه خواهد شد؟
زمانی که کودک، در محیط خانواده لوس شد، در دوران نوجوانی و سپس بزرگسالی، که موعد حضور او در اجتماع میشود، از همه اطرافیان انتظار دارد که مطابق امیال وخواسته های او رفتار کنند. پر واضح است که انجام این رفتار از سوی مردم امکان پذیر نمیباشد؛ در نتیجه فرد سرخورده از اجتماع و اطرافیان، دچار حقارت وشکست شده و به نوعی منزوی میشود.
به طور کلی کودکان لوس، اغلب خود خواه و از خود راضی هستند. آنان به سبب رفتار ناصحیح والدین و گاه اطرافیان (مانند پدر بزرگ، مادر بزرگ) معایب خود را نمیبینند و همواره از سایرین توقع دارند که هر رفتاری که از سوی آنها سر می زند، مورد تعریف و تمجید قرار گیرد. همین خصوصیت رفتاری موجب میگردد که در آینده، افراد زرنگ بتوانند با چاپلوسی و مجیز گویی، آنها را فریب داده و به اهداف مدنظرخود دست یابند.
یکی دیگر از مشکلات رفتاری کودکان لوس، این است که به سبب نوازش بیش از حد والدین، این کودکان در آینده بر والدین خود مسلط میشوند. در نتیجه، آنان در سنین بالاتر گساخ تر و بیادبتر میشوند و از والدین خود توقعات نابجای بیشتری خواهند داشت و اگر پدر و مادر در مقابل یک خواسته آنان بایستد، آن قدر جر و بحث و قهر میکنند که سرانجام آنان از روی ناچاری، مجبور به پذیرش خواسته آنان میشوند.
مشکلی دیگر که در آینده، گریبان کودکان لوس را خواهند گرفت، بروز مشکل در زندگی زناشویی آنان میباشد. در واقع کودک لوس، در آینده همان انتظاری را که بر اثر تربیت نا درست والدین از آنان داشته، اکنون از همسر خویش خواهد داشت و کمتر همسری است که با توقعات بیش از حد بتواند او را تحمل کند. در چنین حالتی است که کودک لوس دیروز که اکنون بر خلاف گذشته با یک مانع بزرگ در جهت دستیابی به اهداف خویش مواجه میباشد، بنای ناسازگاری را گذاشته و موجب سست شدن بنیان خانواده میشود.
راهکار چیست؟
پس از بیان چگونگی لوس شدن یک کودک و بیان برخی از مشکلات ناشی از لوس شدن او، زمان آن رسیده که به بیان راهکار عملی برای جلوگیری از لوس شدن کودکانمان بپردازیم. نکته مهم و اساسی در تربیت کودک این است که اجابت همه خواستههای کودک، اعم ازخواسته های به جا و نابجا به معنای کمک به او محسوب نمیشود، بلکه در واقع خیانت به او میباشد. والدین باید به کودکان خود بیاموزند که تنها در برابر خواستههای معقول او با پاسخ مثبت مواجه خواهند شد. در نتیجه والدین باید صبور باشند و برای ساکت کردن کودک به اقدام عجولانهای دست نزنند.
اگر کودک زمین خورد، نه سریع به سمت او رفته و در حالی که قربان صدقه او میروید، او را از زمین بلند کنید و نه با بی احترامی به او ناسزا بگویید، بلکه اجازه دهید خودش از زمین بلند شود. پس از مدتی که از این اتفاق گذشت، با او صحبت کنید که بیشتر مواظب خودش باشد تا زمین نخورد.
در پایان ذکر این مطلب ضروری است که بروز پدیده تک فرزندی، یکی از مهمترین دلایل لوس شدن کودکان در خانواده محسوب میشود، به گونهای که والدین به سبب داشتن یک کودک، تمامی توجه خود را معطوف او میکنند که این خود، موجب لوس شدن کودک میشود.
منبع:
طبری، ربابه، 1396. دایره المعارف تربیت کودکان، انتشارات نظری
دیدگاهتان را بنویسید