شناخت اصول تربیت کودک زیر 7 سال، شاید کمی سخت به نظر برسد و هر پدر و مادر وقتی در راه تربیت فرزند قدم میگذارد، با انبوهی از راه و روشها روبرو شود. البته حق هم دارید، بالاخره بحث تربیت فرزند و درک این موضوع که اصول تربیت کودک را چگونه باید شناخت، اگر نگوییم مهمترین، قطعا یکی از مهمترین کارهایی هست که هر پدر و مادری باید در طول زندگی خودشان انجام دهند.
توپ مارکت قصد دارد، برنامه تربیت کودک را برای شما آسان و روشن کند. در این مقاله، ما 7 اصول تربیت کودک را برای شما به صورت مختصر توضیح دادیم و امیدواریم با رعایت آنها، روند تربیت کودک شما بسیار آسان و مطابق با ارزشهای مطلوب شما شود.
اما قبل از این که سراغ تشریح اصول تربیت کودک برویم، لازم است بدانیم که تربیت کودکان مانند هر فعالیت دیگری مشکل و نیازمند صبر و حوصله فراوان است. اين مشكل زمانی از اهمیت برخورار می شود که بویژه فرزند ما در سن زیر 7 سال که به قول روان شناسان در دوران طلایی رشد باشد. به عقیده بسیاری از رویکردهای روان شناسی کودک در این سنین کنجکاو و مشتاق یادگیری است. کودکان در این سنین تمایل ذاتی دارند تا از خود، جهان و دیگران مطالب را یاد بگیرند. آنها در محیط خود شرکت کننده فعال هستند و از طریق محرکهای مختلف و با تمام حواسشان یاد می گیرند. اين فعال بودن منجر به اين میشود كه کار کردن با آنها سخت و برای برخی والدین بویژه آنهایی که از صبر و تحمل کمی برخوارد هستند طاقت فرسا باشد. در این مجال درصدد هستیم تا به برخی از أصول اساسی تربیت کودکان بویژه در سنین طلایی رشد یعنی زیر هفت سال اشاره کنیم.
یکی از نیازهای ضروری و اساسی انسان همانند نیازهای فیزیولوژیک نیاز به تربیت میباشد. ناگفته پیداست که انسان بدون تربیت صحیح به سرمنزل مقصود نخواهد رسید. اما تربیت چیست که اینقدر مهم و اساسی شمرده شده است. به بیان خیلی ساده، تربیت عبارت از شکوفا سازى استعدادها و جهت دهى آن به سوى کمال مطلوب می باشد. به عبارت خیلی ساده تر تربیت کودک شامل آموزش رفتارهای خوب و نشان دادن رفتارهای بد برای جلوگیری از انجام آن تعریف می شود. تربیت در نگاه دینی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است تا جایی که از آن بعنوان عالیترین هدف پیامبران و اساسى ترین پیام کتب نام برده شده است به همین منظور می توان گفت که و اولین و ضرورى ترین وظیفه والدین تربیت صحیح فرزندان خود می باشد. در این بحث در صددیم تا به برخی اصول اساسی تربیت کودکان بویژه در سن زیر هفت سال بپردازیم. رعایت این اصئل کمک خواهد کرد تا بسیاری از دغدغه های والدین کاهش یابد.
مواردی که در این مطلب بررسی میشود:
درکوتاه مدت انتظار پیشرفت زیادی در تربیت کودک نداشته باشید
تربیت عملی نیست که بلافاصه و در مدت کوتاهی نتیجه بخش باشد. تربیت به مثابه کاشت درخت است که در کوتاه مدت نتیجه و اثر چندانی ندارد. بلکه برای دیدن نتیجه این کار و عمل باید ماهها و سالها صبر کردو به همین منظور لازم است والدین با صبر و تامل زیاد نسبت به فعالیتهای مثبت خود خوشبین بوده و نتیجه آن را درسالهای بعدی ببینید. شاید این گفته رنه دکارت فیلسوف در اینجا خالی از لطف نباشد که” کسانیکه می خواهند حقیقت را کشف کنند باید به عقایدی که در کودکی عجولانه کسب کرده اند بی اعتنا باشند.
توقع خود را کم کنید و پیشرفتهای کوچک را نیز در نظر بگیرید
تربیت قطره چکانی است. این گونه نیست که هر چیزی که به کودک یاد می دهید انتظار داشته باشید که بلافاصله آنها همان کارها و فعالیتها را انجام دهند و اصطلاحا دنباله روی دقیق شما باشند. انجام فعالیتهای کوچک و خرد کمک زیادی به رشد کودک می کند.
همچنان که عنوان شد تربیت کار مشکلی است بویژه برای کودک سنین پایین. دلیل اساسی این امر این است که کودکان در این سنین از رشد کافی برخوردار نیستند و بالطبع نمی توانند توقعات یک فرد بزرگ سال را درک کنند. آشنایی با روش های صحیح تربیتی به والدین کمک خواهد کرد تا بتوانند در آینده بر بسیاری از مشکلات و معضلاتی که فرزندان با آن ها روبرو خواهند شد جلوگیری نمایند. در این نوشتار سغی نمودیم که تنها به برخی از اصول تربیتی که برای تربیت فرزندان لازم است رعایت شود را اشاره نماییم. هرچند معتقدیم این اصول از فراوانی زیادی برخوردار هستند و به یکی دو مورد ختم نمی شوند لذا محدودیت اجازه پرداختن به همه آنها در این مقاله به من نداد. امیدواریم در آینده نزدیک بازم در این مورد بیشتر بنوسم.
برای تربیت کودک، در هر زمان تنها روی یک مشکل تمرکز نمایید
در مواقعی که برای حل یک مثاله یا مشکل با هدف تربیت کودک اقدام می کنید در نظر داشته باشید که کودکان از منظر روانی رشد چندانی ندارند و آنها موضوعات مختلف با هم اختلاط می کنند. به همین منظور به صورت گام به گام و با تکرار یک رفتار را نهادینه یا از یک رفتار منفی اجتناب کنید
دید مثبت داشته و کودک را تشویق نمایید
همچنان که روشن است یکی از اصولی که به یادگیری و آموزش منجر می شود و در روانشناسی با آن از عنوان تقویت نام برده می شود دیدن و نگاه مثبت داشتن به فعالیتهای مثبت کودک و توقویت آنهاست. بچه ها بویژه در سنین پایین نیازمند همراهی و توجه زیادتری می باشند. انجام هرگونه فعالیت مثبت به کودک کمک می کند تا آن فعالیت بخصوص را بیشتر انجام دهد. به عبارتی این فعالیت با تقویت مثبت توسط والدین در کودک نهادینه شده و در آنده نیز امکان تکرار را بدست خواهد آورد.
اهدافی را که در نظر دارید، بانیازهای کودکتان منطبق نمایید
اهداف کلی و شکستن آنها به اهداف جزی تر از روشهای اساسی یادگیری و تربیت توسط متخصصان آموزشی است. میگر (1956) از جمله افرادی است که علامند به تدوین اهداف کوچک و به عبارتی اهداف رفتاری است. ایشان متعتقد است اگر فعالیتها و نیازهای و بطور کلی اهداف را به اجرای کوچکتر تقسیم کنیم هم راه رسیدن به آنها را کوتاه تر کرده ایم و هم اینکه با اطمینان بیشتر ی می توانیم بگوییم که آن هدف قابلیت ماندگاری را در ذهن یادگیرنده خواهد داشت. استفاده از این اصل در تربیت کوئکان نیز مثمر ثمر خواهد بود اگر بتوانید اولاً اهدافتان را با نیازهای کودکتان تطبیق دهید و ثانیا این اهداف باید بصورتی باشند که قابلیت شکستن به زیر مجموعه ها را داشته باشند آنوقت انتظار بالایی می توان داشت که کار ها و فعالیتهای شما مثمر ثمر باشد.
هماهنگ عمل نمودن پدر و مادر در تربیت کودک زیر هفت سال
همه کودکان لازم است یاد بگیرند که حدود و قوانین را بپذیرند و ناکامی خود را هنگامی که به خواسته های خود نمی رسند کنترل کنند. مدیریت این موفقیت ها برای والدین ممکن است پردردسر باشد. هنگامی که کودکی کار بدی راانجام می دهد و ممکن است با تقئیت منفی یکی از والدین روبرو شود ممکن است به والد دیگر برای جلب توجه مراجعه کند و انتظار داشته باشد که پدر بر خلاف مثلا مادر عمل کرده و کودک را تایید کند. در این حالت باید هر دو یعنی پدر و مادر باهم هماهنگ بوده و کوک متئجه شود که انجام یک کار منفی نتنها توسط هیچ هیک از والدین تقویت نخواهد شد بلکه کودک تنها خواهد ماند.
ایجاد یک محیط یادگیری
برای یک تربیت صحیح و نظامند ضروری است که والدین در دسترس کودکان باید باشند البته این به آن معنی نیست که همیشه شما باید در اختیار کودک خود باشید بلکه با فراهم آوردن شرایطی همه جا را برای کودک محیط یادگیری درست کنید تا کودک بتواند بدون حضور فیزیکی شما هم در حال اموزش و یادگیری باشد. استفاده از ابزارهای کنترلی در اینجا به شدت توصیه می شود.
نتیجه گیری
همچنان که عنوان شد تربیت کار مشکلی است بویژه برای کودک سنین پایین. دلیل اساسی این امر این است که کودکان در این سنین از رشد کافی برخوردار نیستند و بالطبع نمی توانند توقعات یک فرد بزرگ سال را درک کنند. آشنایی با روش های صحیح تربیتی به والدین کمک خواهد کرد تا بتوانند در آینده بر بسیاری از مشکلات و معضلاتی که فرزندان با آن ها روبرو خواهند شد جلوگیری نمایند. در این نوشتار سعی نمودیم که تنها به برخی از اصول تربیتی که برای تربیت فرزندان لازم است رعایت شود را اشاره نماییم. هرچند معتقدیم این اصول از فراوانی زیادی برخوردار هستند و به یکی دو مورد ختم نمی شوند لذا محدودیت اجازه پرداختن به همه آنها در این مقاله به من نداد. امیدواریم در آینده نزدیک بازم در این مورد بیشتر بنوسیم.
سلام. ممنون از مقاله خوبتون. یه سوالی داشتم این که اگه بچه من سه ساله باشه. باز هم همین اصول تربیتی براش استفاده میشه یا بچه های کوچکتر روش تربیتشون فرق میکنه ؟ ممنون اگه جواب منو بدید