مهارتهای اجتماعی قوی به کودک اجازه میدهد در تعاملات خود و برقراری روابط اجتماعی با دیگر افراد بیشتر لذت ببرند. اما مزایای مهارتهای اجتماعی قوی محدود به پذیرش اجتماعی نمیشود و فراتر از آن است. کودکانی که مهارتهای اجتماعی بهتری دارند، به سرعت از مزایای آن بهره میبرند. به عنوان مثال یک مطالعه نشان داده است که مهارتهای اجتماعی خوب، میتواند استرس را در بین کودکان مهد کودکی کاهش دهد. در ادامه این مقاله مزایای مهارتهای اجتماعی را توضیح میدهیم و سپس ۷ راه مهم برای تقویت این مهارتها را معرفی کرده و در پایان چند اپلیکیشن و بازی مفید برای ارتقای مهارتهای اجتماعی کودکان معرفی میکنیم. در مقاله نقش بازیهای موبایلی در افزایش مهارتهای مورد نیاز کودکان درباره مهارتهای دیگری نیز صحبت کردیم که میتوانید در مجله توپ مارکت مطالعه نمایید. با ما همراه باشید.
مزایای مهارتهای اجتماعی قوی
مهارتهای اجتماعی مجموعهای از مهارتهایی است که هرچه کودکان شما بزرگتر شوند، به پیشرفت بیشتری در آن نیاز پیدا میکنند. این مهارت چیزی نیست که کودک شما دارای آن باشد یا از داشتن آن بی بهره باشد. به دنبال لحظاتی باشید که به شما امکان میدهد به فرزندانتان نکات لازم را آموزش دهید تا بهتر عمل کند. بعضی از این مهارتهای بسیار پیچیده هستند. مثل فهمیدن اینکه اگر به دوست شما ظلمی شد از او حمایت و دفاع کنید یا درک این موضوع که در برابر رای داور مسابقه که با آن موافق نیستید، درست است که سکوت کنید.
به هر حال، کودکانی که مهارتهای اجتماعی قوی دارند و با همسالان خود به خوبی جور میشوند، به احتمال زیاد راحتتر دوست پیدا میکنند. در یک مطالعه علمی که توسط دایره المعارف بینالمللی علوم اجتماعی و رفتاری منتشر شده، نشان میدهد که دوستیهای کودکانه برای سلامت روانی کودکان مفید و موثر است. دوستی همچنین به کودکان فرصت میدهد تا مهارتهای اجتماعی پیشرفتهتری مانند حل مسئله و حل تعارض را تجربه کنند.
مهارتهای اجتماعی خوب میتواند به بچهها کمک کند تا آینده روشنتری داشته باشند. طبقه مطالعهای که در مجله بهداشت عمومی منتشر شده، مهارتهای رفتاری و اجتماعی کودکان در مهد کودک ممکن است بزرگترین شکلدهنده موفقیت برای دوران بزرگسالی باشد. محققانی از ایالت پن و دانشگاه دوک دریافتند کودکانی که در اشتراکگذاری، گوشدادن، همکاری و پیروی از قوانین در پنج سالگی بهتر عمل میکنند، بیشتر تمایل به دانشگاه رفتن پیدا میکنند. همچنین به احتمال زیاد در ۲۵ سالگی به شغلی تمام وقت گمارده میشوند.
کودکانی که فاقد مهارتهای رفتاری و اجتماعی هستند، بیشتر دچار سوء مصرف مواد، مسائل مربوط به روابط و مشکلات قانونی میشوند. آنها همچنین وابستگی بیشتری به مساعدتهای عمومی پیدا میکنند.
به همین ترتیب، نداشتن مهارتهای اجتماعی باعث بروز استرس در تعامل با دیگران میشود. به عنوان مثال دوری از خانواده، فرزندان را دچار استرس میکند و زمانی که آنها قادر به برقراری ارتباط موثر با دیگران نباشند، وضع بدتر نیز میشود. اما محققان به این تجربه رسیدند که وقتی کودکان مهارتهای اجتماعی تازهای یاد میگیرند، هورمون کورتیزول (هورمونی که در مواقع استرسزا آزاد میشود) در آنها کاهش مییابد.
اما همه این مطالب را گفتیم که به این نکته و خبر خوب برسیم که امکان آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان وجود دارد. هرچه زودتر بهتر است که به کودکانتان نشان دهید چگونه میتوانند با دیگران ارتباط درستی برقرار کنند و این را به خاطر بسپارید که هیچوقت برای توسعه مهارتهای کودکانتان دیر نشده است. در ابتدا از مهارتهای پایهای و سادهتر شروع کنید تا به مرور زمان مهارتشان بیشتر شود.
راههای مهم برای تقویت مهارتهای اجتماعی:
- اشتراکگذاری: تمایل به اشتراکگذاری غذا یا اسباببازی با دیگران میتواند به برقراری رابطه دوستانهتر کمک کند.
- همکاری: همکاری یعنی برای رسیدن به یک هدف مشترک تلاش مشترک انجام دهیم. کودکانی که همکاری و کمک میکنند، احترام بیشتری از دیگران دریافت میکنند.
- گوش دادن: گوش دادن فقط به معنی ساکت ماندن نیست، بلکه به معنی درک چیزی است که دیگران به ما میگویند. گوش دادن یک مولفه مهم ارتباط سالم است. بخش اعظمی از یادگیری کودک در دوران مدرسه به توانایی درست گوش دادن کودک به گفتههای معلم بستگی دارد.
- پیروی از دستورالعملها: کودکانی که از پیروی از دستورالعملها ممانعت میکنند معمولاً عواقب مختلفی را تجربه میکنند. از انجام مجدد تکالیف خانه تا دچار مشکلات بدرفتاری شدن. پیروی نکردن از دستورالعملها مشکلی بزرگ است.
- احترام به حریم خصوصی و فضای شخصی: کودکان معمولاً از فاصله نزدیک صحبت میکنند. دیگران بدون اینکه توجهی به ناراحت شدن افراد داشته باشند، وارد فضای شخصی و حریم خصوصیشان میشوند. مهم است که به بچهها یاد دهید چگونه به حریم خصوصی دیگران احترام بگذارند. مثل آموزش در زدن برای ورود به اتاق و بیاجازه نگرفتن اشیاء از دست دیگر افراد.
- برقراری تماس چشمی: تماس چشمی خوب بخش مهمی از ارتباطات است. بعضی از بچهها برای دیدن شخصی که با او صحبت میکنند تقلا میکنند. اینکه کودک شما خجالتیست یا ترجیح میدهد به کف اتاق خیره شود یا اگر مشغول فعالیتی میشود دیگر به اطرافش توجه نمیکند، بر اهمیت وجود تماس چشمی تاکید میکند.
- استفاده از آداب: گفتن لطفاً، سپاسگزارم و رفتارهای مودبانه به فرزندان شما کمک میکند بهتر بتوانند برای دلایل درستشان، توجهها را جلب کنند. معلمان، والدین دیگر و سایر بچهها به کودک مودب بیشتر احترام میگذارند.
اگر تصور کردید فرزند شما بیش از دیگر بچهها با مهارتهای اجتماعی مشکل دارد، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. کودکانی که دارای مشکلات سلامت روان و بیماریهای خاص مثل اوتیسم و اختلال بیشفعالی و کمتوجهی هستند، ممکن است از نظر اجتماعی عقب بمانند. پزشک متخصص میتواند فرزند شما را ارزیابی کند و تشخیص دهد که آیا درمانی برای بهبود مهارتهای اجتماعی لازم است یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید